logo

انواع سیر و نحوه کشت آن

کاشت سیر یکی از مهم ترین مراحل در تولید این محصول پرکاربرد است که تأثیر زیادی بر کیفیت و میزان برداشت دارد. زمان کاشت سیر معمولاً در فصل پاییز یا اوایل بهار است، زیرا این گیاه به دمای خنک برای جوانه زنی نیاز دارد. روش کاشت سیر شامل انتخاب بذرهای سالم و با کیفیت، آماده سازی خاک با افزودن مواد مغذی و کاشت حبه های سیر با فاصله مناسب در خاک است که همه این عوامل می توانند به رشد بهتر و تولید محصولی با کیفیت منجر شوند. سیرها به طور کلی به دو دسته سیر غده‌ای (سیر کله، “بنفش و سفید”) و سیر علفی (سیر سفید) تقسیم می‌شوند. سیر حبه‌ای نیز خود به دو گروه سیر گردن سخت (یقه پهن یا طوقه پهن) و سیر گردن نرم (یقه نرم یا طوقه باریک) تقسیم می‌شود. کاشت سیر به دو روش بذر و غده قابل انجام است. در ادامه متن این دو روش را به تفصیل توضیح خواهیم داد.

کاشت سیر از طریق بذر

کشت بذر سیر بسیار محدود بوده و در موارد نادری به وسعت بسیار کم انجام می‌شود. چرا که تولید بذر سیر هنوز به طور انبوه امکان پذیر نیست؛ و به ندرت در برخی کشت‌ها، چند عدد بذر تولید می‌شود. در کشت از طریق بذر، در موارد نادری که آن دانه‌های سیاه واقعی سیر دریافت می‌شود، باید آن‌ها را دقیقاً مانند دانه‌های پیاز کشت کرد. از آنجایی که بذرگیری از سیر بسیار مشکل بوده و گیاهی که از آن می‌روید استقامت پائینی دارد؛ تولید و تکثیر از طریق بذر بسیار کمتر و کم اهمیت‌تر است. گیاهانی که به این طریق تولید می شوند، به هر حال به احتمال زیاد رشد نمی کنند و گاهی سال ها طول می کشد تا سیر تولید کنند. بذر‌گیری از سیر عمدتاً به تنوع موارد استفاده و آب و هوای محل رشد آن بستگی دارد. براساس گزارش Report Linker، در سال 2023، تولید جهانی سیر حدود 36 میلیون تن برآورد شده است. چین بزرگترین تولیدکننده سیر در جهان است و در سال 2021 به تنهایی حدود 24.4 میلیون تن سیر تولید کرده است، که بیش از 66 درصد از تولید جهانی را تشکیل می‌دهد. سایر کشورها مانند هند، بنگلادش و کره جنوبی نیز از تولیدکنندگان عمده سیر هستند، اما میزان تولید آنها در مقایسه با چین بسیار کمتر است.

کاشت سیر

کاشت سیر از طریق غده

سیر را می توان به راحتی از طریق کشت غده رشد داد. هر کله سیر حدود 12 عدد غده دارد. (میزان غده مورد نیاز سیر حبه ای در هر هکتار 3 تن و سیر علفی 300 کیلو است) زمان کشت باید غده های سیر حبه ای را به عمق حدود 2 تا 3 اینچ (5-8 سانتی متر)، سیر علفی 1 تا 2 اینچ (2.5 تا 5 سانتی ‌متر) و هر دو نوع را با فاصله حدود 6 اینچ (15 سانتی متر) از یکدیگر در زمین قرار داد. از معایب کشت سیر به صورت غده ضریب تکثیر پایین، بالا رفتن هزینه و تلفات انبارداری، ماندگار شدن و پراکنش آفات و بیماری ها و هزینه بالای تولید است.

کاشت سیر

خاک مناسب برای کشت سیر چه ویژگی‌هایی دارد؟

از آنجایی که سیر برای رشد به مواد آلی فراوانی نیاز دارد باید در بستر غنی از مواد غذایی (به اصطلاح خاک چاق باشد) کشت شود و خاک نیز پاک و عاری از بیماری باشد. سیر در خاک با بافت سست با زهکشی خوب که با مواد آلی اصلاح شده است، بهترین رشد را دارد. افزودن کود حیوانی نپوسیده یا نیمه پوسیده به خاک بخصوص برای سیر حبه‌ای گزینه مناسبی نیست چرا که سبب بیماری‌های قارچی و سیاه شدن حبه سیرها می‌شود.

در کشت سیر علفی افزودن مقداری کود مرغی و دی آمونیوم فسفات می‌تواند به بهبود خاک و رشد محصول کمک کند. سیر در صورت حاصلخیزی خاک، در طول دوره رشد به کوددهی چندانی نیاز ندارد. عمده‌ ترین و مناسبترین کودهایی که در طول کشت استفاده می‌شود، در یک تا دو مرحله، ریز مغذی‌ ها و آهن است. این گیاه به علف‌های هرز حساس بوده و بر روند رشد و کیفیت محصول تاثیر می‌گذارد. بنابراین حذف علف‌های هرز در این کشت اهمیت ویژه‌ای دارد. مهم‌ترین و عمده‌ترین سمومی که در طول کشت سیر استفاده می‌شود، جهت مبارزه با تریپس هستند.

سیر را در چه فصلی می‌توان کاشت؟

مانند بسیاری از پیازها، سیر “دانه‌ای” (سیر کله یا حبه‌ای) به یک دوره سرد برای رشد سالم نیاز دارد. می‌توان در هر زمانی در پاییز حبه‌های سیر را کاشت، به شرطی که برای ایجاد سیستم ریشه‌ای قوی زمان‌بندی مناسب بوده و خاک هنوز قابل کنترل باشد. جهت جلوگیری از سرمازدگی و کمک به محافظت از ریشه‌های کم عمق آن‌ها در زمستان، مقدار زیادی مالچ روی سطح خاک می‌ریزند. هنگامی که رشد جدید آماده ظهور شد و خطر یخ زدگی متوقف شد، می‌توان مالچ‌ها را در اوایل بهار حذف کرد.

این محصول را نباید در خاکی که اخیراً برای سیر یا در واقع برای هر گیاه دیگری از خانواده آلیوم (Aliaceae) (خانواده سیر و پیاز) استفاده شده است، کاشت کرد. بنابراین اگر قرار است این یک محصول معمولی باشد، باید یک سیستم تناوب زراعی را برای آن برنامه ریزی کرد. طول دوره رشد و رسیدگی محصول سیر حبه 6 ماه و علفی 3 ماه بوده؛ که از نیمه های مهرماه تا آبان ماه کشت شده و نیمه فروردین و اردیبهشت ماه برداشت می‌شود. کاشتن سیر در فصل بهار باعث می‌شود اندازه آن‌ها کوچک شود.

کاشت سیر

نحوه برداشت سیر چگونه است؟

در اغلب موارد سیرها را بعد از تشکیل غده از زمین خارج کرده و به فروش می رسانند. گاهی گیاه را در زمین نگه داشته تا تولید ساقه گل دهنده کنند. برای برداشت سیر پای بوته های سیر را حفر کرده و آن ها را با هم برداشت می کنند. (حدود شش تا هشت گیاه) سیرهای حبه را بعد از برداشت در محیطی با تهویه مناسب برای حدود سه تا چهار هفته آویزان کرده تا خشک شوند. گل‌های گیاه سیر معمولاً مدت ها قبل از تولید هر دانه، محو می شوند. قبل از ازبین رفتن ساقه گل دهنده، گل ها را برداشت کرده و جهت فرآوری (ترشی) از آن استفاده می کنند.

میزان تناژ محصول در هکتار بسته به غده های کشت شده، متفاوت است. تناژ غده سیر چینی 17 الی 18 تن در هکتار، تناژ غده سیر ایرانی 13 الی 14 تن در هکتار و تناژ سیر حبه بنفش ایرانی 11 الی 12 تن در هکتار است. سیر چینی باردهی بیشتر، کیفیت بالاتر، بازار پسندتر، طرفدار زیادتری دارد. سیر همدانی کیفیت پائین تری دارد، کمیاب تر است و بیشتر جهت فرآوری (ترشی) استفاده می شود. براساس گزارش Fresh Plaza بزرگترین تولیدکننده سیر در جهان، چین است که تقریباً 74% تا 80% از تولید جهانی سیر را به خود اختصاص داده است. یکی از شرکت های بزرگ تولید کننده سیر در چین، Xiamen Sharp Dragon International Trading Co., Ltd. است. این شرکت سالانه بیش از 20 میلیون تن سیر تولید می کند.

سوالی که مطرح می شود این است که در صورت در دسترس بودن غده های سیر و کشت چندین ساله و موفق از این طریق چرا هنوز تلاش ها برای تولید بذر ادامه دارد؟ زیرا تولید بذر دارای مزیت های فراوانی است که قابل انکار نیستند. از جمله:

  • حفظ خصوصیات ژنتیکی بذر
  • امکان ایجاد ارقام هیبرید و تولید صفات جدید
  • ماندگاری و انبارداری طولانی مدت بذر
  • در مدت زمان کوتاهی به تعداد بیشتری از جمعیت گیاه مورد نظر دست پیدا می کنیم
  • تولید و تکثیر آسان تر
  • هزینه تولید بسیار کاهش می یابد
  • عدم انتقال بیماری بخصوص بیماری های ویروسی به نسل بعد
  • تولید ریشه های قوی تر

نتیجه گیری

برای دستیابی به برداشت بهینه در کاشت سیر، انتخاب بذرهای مناسب و اجرای صحیح زمان و روش کاشت سیر از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به این که زمان کاشت سیر نقش حیاتی در رشد و عملکرد محصول دارد، انتخاب بذرهای با کیفیت و اعمال روش های کاشت صحیح مانند آماده سازی خاک و حفظ فاصله مناسب بین گیاهان، تضمین‌کننده رشد بهتر و محصولی پربار خواهد بود. این راهنمای جامع می تواند به کشاورزان کمک کند تا با انتخاب های دقیق تر و روش های کارآمدتر، به حداکثر بهره وری در تولید سیر دست یابند. شما می توانید با مراجعه به وب سایت مزرعه دانش اقادام به خرید بهترین کودهای مورد نیاز برای رشد بهینه سیر نمائید. همچنین، این امکان وجود دارد که تمام مراحل کشت خود را زیر نظر کارشناسان مزرعه دانش انجام دهید.

سوالات متداول

+ چه عواملی در انتخاب بهترین بذر سیر برای کاشت تأثیرگذار هستند؟

انتخاب بذر سیر به عواملی مانند کیفیت و سلامت بذر، اندازه و وزن حبه‌های سیر، مقاومت بذر در برابر بیماری ها و آفات، و تطابق آن با شرایط اقلیمی منطقه بستگی دارد. بذرهای بزرگ تر و سالم تر معمولاً به جوانه زنی بهتر و رشد قوی تر منجر می‌شوند. همچنین، انتخاب بذرهایی که به خوبی با آب و هوای منطقه سازگار هستند، می تواند به بهبود عملکرد محصول کمک کند.

+ بهترین زمان کاشت سیر در شرایط مختلف آب و هوایی چه زمانی است؟

بهترین زمان کاشت سیر معمولاً در فصل پاییز و قبل از شروع سرمای شدید است، به طوری که سیر بتواند قبل از یخبندان ریشه بدهد و در بهار به رشد سریع تر ادامه دهد. در مناطق گرم تر، کاشت در اوایل بهار نیز می تواند گزینه مناسبی باشد. زمان بندی دقیق کاشت باید با توجه به شرایط اقلیمی منطقه، دمای خاک و پیش بینی آب و هوا انجام شود.

+ چه روش هایی برای کاشت سیر وجود دارد و چگونه می توان این روش ها را بهینه کرد؟

روش های کاشت سیر شامل کاشت دستی یا مکانیزه، آماده سازی خاک با استفاده از کودهای مناسب، و رعایت فاصله مناسب بین حبه های سیر است. برای بهینه سازی این روش ها، می توان از تکنیک های مدرن مانند استفاده از مالچ برای حفظ رطوبت خاک، تناوب زراعی برای کاهش بیماری ها، و آبیاری منظم استفاده کرد. همچنین، آزمایش خاک و اصلاح آن با مواد مغذی ضروری می تواند به رشد بهتر سیر کمک کند.

6 دیدگاه در “انواع سیر و نحوه کشت آن

  1. سلام
    ممنون از اطلاعات کامل جنابعالی
    بدنبال تعدادی حبه سیر از گونه ایی که به بذر می نشیند جهت انجام اصلاح سیر برای حداقل 20 روز اینده هستم. ممنون می شویم چنانچه راهنمایی فرمایید از کجا تهیه کنیم.
    دکتر جعفری از گرگان

    • سلام آقای دکتر جعفری
      خواهش میکنم 🙏🏻

      متاسفانه بذر سیر رو کار نمیکنیم و رقم تجاری رو نمیشناسیم که خدمتتون معرفی کنیم

  2. درود بر شما
    برای اینکه بتوانیم سیر بکاریم و توان هزینه کشت آنرا داشته باشیم
    بهترین روش کشت را فقط حبه سیر میدانید یا بصورت بذر هم (مثل پیاز) امکان پذیر است

    • سلام
      وقت بخیر
      به هر دو روش میتونید کشت کنید. اما بذرگیری از سیر خیلی کم انجام میشه و در ایران بسیار کم یاب هست.
      به صورت تجاری رقمی رو سراغ نداریم که خدمتتون معرفی کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

مطالب پیشنهادی برای شما

دسته‌های محصولات

جدیدترین محصولات

مرجع مشاوره و خرید نهاده های کشاورزی با بیش از 50 سال سابقه تهیه و عرضه محصولات و همکاری با معتبرترین شرکت های دنیا.

راه های ارتباطی

info@daneshfarm.com

شعبه ۱: فارس - کازرون - خیابان ابوذر

شعبه ۲: فارس- شیراز - خیابان فردوسی

شعبه 3: فارس- کازرون - فلکه بلوار

مجوز ها

سبد خرید

جهت دانلود PDF کلیک کنید

زمان باقی مانده تا شروع جشنواره یلدا مزرعه دانش

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه