logo

صفر تا صد کاشت خیار

کاشت خیار یکی از ساده‌ترین و پربازده‌ترین روش‌ها برای تولید صیفی‌جات در فصل گرم سال است. این گیاه دوره رشد نسبتاً کوتاهی دارد و امکان چند نوبت برداشت در یک سال را فراهم می‌کند؛ به همین دلیل در میان کشاورزان و باغبانان بسیار محبوب است. اگر شرایط مناسبی از نظر خاک، نور و آبیاری فراهم شود، کشت خیار می‌تواند تجربه‌ای موفق و سودآور باشد. در این راهنما، صفر تا صد کاشت خیار، بهترین زمان کاشت و شرایط لازم برای یک کشت موفق را بررسی خواهیم کرد. مطالعه این مقاله را از دست ندهید!

انواع روش های کاشت خیار

با توجه به فضای در دسترس، نوع کشت و شرایط محیطی، می‌توانید یکی از روش‌های زیر را برای کاشت خیار انتخاب کنید.

نوع کاشت

نحوه انجام

مناسب برای

مستقیم در زمین

کاشت مستقیم بذر در خاکمزرعه کشاورزی، فضای باز
نشاییرشد اولیه نشا در گلخانه، سپس انتقال آن به زمین

برداشت زودرس یا کنترل رشد اولیه

بسترهای مرتفع

کاشت در خاک بالا آمده (برای زهکشی بهتر و گرم شدن سریع‌تر)مناطق پرباران یا خاک سنگین
تپه‌ایکاشت بذرها روی تپه‌های کوچک خاکی

بهبود زهکشی و کاهش بیماری‌های خاک‌زاد

گلدان یا کیسه رشد

در ظروف قابل حمل با زهکشی خوبفضای محدود: تراس، بالکن، باغچه‌های کوچک
گلخانه‌ایبا کنترل دما، رطوبت و نور در فضای بسته

تولید چهار فصل یا در مناطق سردسیر

عمودی (داربستی)

رشد بوته به سمت بالا به کمک داربست یا توری

صرفه‌جویی در فضا، برداشت آسان، تهویه بهتر

انتخاب بذر مناسب برای کاشت خیار

بهترین بذر خیار کدام است؟ این پرسش یکی از مهم‌ترین پرسش‌های هر کشاورز بعد از انتخاب روش کشت است. با توجه به تنوع زیاد بذرها، پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاع بیشتر از بهترین بذر های بازار، مقاله معرفی بهترین بذرهای خیار  را مطالعه کنید.

شرایط مناسب کاشت خیار

پیش از شروع به کاشتن بذر خیار، شما باید شرایط مناسبی را برای رشد و پرورش این گیاه فرآهم آورید که برخی از مهم‌ترین این شرایط عبارتند از:

نور کافی

خیار جزو بذرهای صیفی‌جات گرمسیری به شمار می‌آید و به نور مستقیم نیاز دارد. به همین خاطر مکان مناسب برای کشت آن مکانی است که در ساعات روز سایه زیادی نداشته باشد و گیاه حداقل 6 الی 8 ساعت نور مستقیم خورشید دریافت کند.

خاک مناسب برای کشت خیار

برای رشد بهتر گیاه خیار و دستیابی به محصولی پربار، آماده‌سازی مناسب خاک از اهمیت بالایی برخوردار است. خاک باید از نظر فیزیکی ساختار مناسبی داشته باشد و هم از نظر شیمیایی غنی و متعادل باشد. در ادامه به دو ویژگی مهم خاک برای کشت اشاره می‌کنیم:

  • نوع خاک: خاک‌های سبک، حاصلخیز و با زهکشی مناسب برای کشت خیار ایده‌آل هستند. استفاده از کمپوست یا کود دامی پوسیده باعث بهبود بافت خاک و افزایش توان نگهداری رطوبت و مواد مغذی می‌شود.
  • pH خاک: محدودهٔ pH مناسب برای رشد خیار بین 6.0 تا 6.8 است. این بازه به جذب مؤثر عناصر غذایی از خاک کمک کرده و سلامت گیاه را تضمین می‌کند.

استفاده از بهبود دهنده خاک به  میزان برداشت خیار در فضای باز، تاثیر زیادی می‌گذارد.

فضای لازم برای کاشت خیار

ریشه‌های خیار می‌توانند تا عمق بیش از ۹۰ سانتی‌متر رشد کنند، اما بیشتر در عمق ۳۰ تا ۶۰ سانتی‌متر متمرکز می‌شوند. بنابراین برای رشد بهتر و جذب مؤثر آب و مواد مغذی، بهتر است خیار را دور از درختان بکارید تا رقابتی برای منابع خاک ایجاد نشود.

برای کاشت افقی، فاصله ۹۰ تا ۱۵۰ سانتی‌متر بین بوته‌ها رعایت شود. اگر از روش کاشت عمودی (داربستی) استفاده می‌کنید، ۳۰ سانتی‌متر فاصله بین پایه‌ها یا شبکه‌ها کافی است.

کشت خیار کاشت خیار

دما

خیار به دمای گرم و ثابت برای رشد نیاز دارد. به طور کلی دمای ایده‌آل برای جوانه‌زنی و رشد بذر‌های خیار، 15 تا 30 درجه سانتی‌گراد است.

آبیاری لازم برای کاشت خیار

بذر‌های خیار نیاز به آبیاری منظم و متعادل دارند و خاک آن‌ها باید همیشه متعادل باشد. البته آبیاری بیش از حد خیار همانند بسیاری از گیاهان، موجب پوسیدگی ریشه‌های آن می‌شود و باید از این کار اجتناب کنید.

کود‌دهی و تغذیه مناسب

در مراحل ابتدایی رشد، باید از کود مناسب استفاده کنید. خیار برای شکل‌گیری برگ‌ها و ساقه‌های قوی به کودهای نیتروژن‌دار نیاز دارد. با آغاز گل‌دهی و شروع تشکیل میوه، بهتر است از کودهای حاوی پتاسیم و فسفر استفاده کنید تا کیفیت و مقدار محصول افزایش یابد.

برای کاشت خیار پر محصول پیشنهاد می‌کنیم، از کود ماکرو پرمصرف (NPK) استفاده کنید.

معرفی انواع کود تقویتی

این مقاله را حتما بخوانید

کنترل علف‌‎های هرز

برای کشت موفق خیار، باید زمین را از علف‌های هرز پاک‌سازی کنید. این گیاهان مزاحم با خیار برای آب، نور و مواد مغذی خاک رقابت می‌کنند و در صورت بی‌توجهی می‌توانند رشد گیاه را به‌شدت کاهش دهند. بهتر است قبل از کاشت، علف‌های هرز را از ریشه خارج کنید.

کاشت خیار زمینی

مراحل کاشت خیار در زمین کشاورزی

کاشت خیار در فضای باز یکی از محبوب‌ترین روش‌های کشت خیار میان کشاورزان است. برای اطمینان از رشد مناسب و سالم بذر‌ها باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

آماده‌سازی بستر کشت خیار

 پیش از کشت خیار، بستر کاشت را با حذف علف‌های هرز و شخم زدن خاک آماده کنید. شما می‌توانید در این مرحله خاک خود را با کود‌های آلی نظیر کود مرغی، کمپوست یا کود دامی پوسیده تقویت کنید تا مواد مغذی لازم برای رشد دانه‌های خیار را فرآهم نمایید.

عمق و فاصله کشت

بذر‌های خیار را در عمق 1 تا 2 سانتی‌متر خاک بکارید تا به سادگی جوانه بزنند.

انتخاب روش کاشت خیار

یکی از مهم‌ترین مراحل، انتخاب روش کشت خیار در زمین کشاورزی است. این کار معمولاً به دو روش خطی یا گروهی انجام می‌شود. کاشت خطی به‌دلیل نظم بیشتر، امکان رسیدگی و برداشت آسان‌تر را فراهم می‌کند. در روش گروهی، توصیه می‌شود در هر گودال ۳ تا ۴ بذر قرار دهید تا در صورت عدم جوانه‌زنی برخی از آن‌ها، باز هم محصول کافی برای برداشت داشته باشید.

آبیاری

بلافاصله پس از کاشت، خاک باید به ‌طور یکنواخت مرطوب شود تا شرایط جوانه ‌زنی فراهم گردد. از آبیاری سنگین خودداری کنید، چرا که ممکن است باعث جابه‌جایی بذرها و فرو رفتن بیش از حد آن‌ها در خاک شود.
اگر از آب لوله‌کشی استفاده می‌کنید، بهتر است ابتدا آن را به‌مدت حداقل دو ساعت در ظرفی نگه دارید تا کلر موجود کاهش یابد، زیرا خیار نسبت به کلر حساس است.
زمان مناسب برای آبیاری نیز اهمیت زیادی دارد؛ بهترین زمان آبیاری در ساعات میانی صبح است. آبیاری شب‌هنگام به ‌دلیل باقی ماندن رطوبت روی برگ‌ها، می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری‌های قارچی و باکتریایی را افزایش دهد.

پوشش بذرها

پس از کاشت، بذرها را با لایه‌ای نازک از خاک یا کمپوست بپوشانید. این پوشش به حفظ رطوبت خاک کمک کرده و بذرها را از نور مستقیم خورشید محافظت می‌کند.

برداشت محصول

برداشت خیار در فضای باز معمولاً زمانی انجام می‌شود که میوه‌ها به اندازه مطلوب رسیده باشند. بهترین زمان برای برداشت، ساعات خنک روز یعنی صبح زود یا عصر است، چرا که در این زمان‌ها میوه‌ها شاداب‌ترند و آسیب کمتری می‌بینند.

برداشت خیار 
کاشت خیار 
کاشت خیار در مزرعه کشاورزی

بهترین زمان کاشت خیار

زمان کاشت، یکی از مهم‌ترین پارامتر‌ها برای کشت خیار زمینی است. به طور کلی بهترین زمان برای کاشت بذر خیار در فضای باز، زمانی است که خطر سرما‌زدگی وجود نداشته باشد. برای کاشت آن در تابستان و پاییز، باید شرایط آب و هوایی را نیز در نظر بگیرید. فراموش نکنید که زمان کاشت خیار باید به گونه‌ای انجام شود که دوره رشد گیاه در گرم‌ترین ماه‌های سال باشد.

زمان کاشت خیار در بهاره

بهترین زمان برای کاشت بهاره، پس از بر طرف شدن خطر سرمازدگی و گرم شدن دمای خاک است. در این زمان بذر می‌تواند به راحتی جوانه بزند.

  در مناطق با آب‌و‌هوای معتدل، معمولاً از اواخر بهمن تا اوایل فروردین بهترین زمان برای کاشت بهاره خیار است. با این حال، بهتر است پیش از کاشت، دمای خاک را بررسی کرده و تا رسیدن به دمای مطلوب صبر کنید. این کار به جوانه‌زنی یکنواخت و رشد سالم بوته‌ها کمک می‌کند.

زمان کاشت خیار تابستانه

تابستان بهترین فصل برای کاشت خیار زمینی است. باشد. برای رشد موفق خیار، دمای خاک باید به حد مطلوب برسد و از خطر سرمازدگی (به‌ویژه در مناطق سردسیر) جلوگیری شود. به طور کلی، زمان کاشت خیار تابستانه در ایران به شرایط آب و هوایی مناطق مختلف بستگی دارد:

آب و هوا

زمان کاشت

مناطق کشت

معتدل

اواخر بهار و اوایل تابستان

مرکزی: اصفهان و کرمانشاه

گرمسیر

تمام فصل تابستان

جنوبی: فارس، هرمزگان، سیستان و بلوچستان

مرطوب

از اواخر اردیبهشت تا اوایل خرداد

شمال کشور

سردسیر

از اوایل خرداد تا اوایل تیر

غربی و کوهستانی:

کردستان و آذربایجان غربی

با رعایت زمان مناسب کاشت در هر منطقه، می‌توانید بهترین نتیجه را از کشت خیار تابستانه بدست آورید. ناگفته نماند که در مناطق جنوبی که تابستان‌های بسیار گرم دارند، آبیاری منظم و محافظت از گیاه در برابر گرمای شدید امری ضروری است.

زمان کشت خیار پاییزه

به‌جز مناطق بسیار گرم جنوبی، کشت خیار در پاییز تنها به‌صورت گلخانه‌ای امکان‌پذیر است. کاهش دما در این فصل، شرایط رشد در فضای باز را محدود می‌کند و باعث توقف رشد گیاه می‌شود.

نکات مهم برای کاشت و نگهداری خیار در فضای باز

برای کاشت خیار پر محصول، نیازمند نگهداری و مراقبت از بوته‌ها پس از کاشت است. مهم‌ترین روش‌های پرورش و نگهداری بوته‌ خیار زمینی عبارتند از:

حفظ رطوبت خاک

خیار به‌ویژه در مراحل اولیه رشد به رطوبت زیادی نیاز دارد. خاک‌هایی که توانایی نگهداری رطوبت را دارند، برای کشت خیار مناسب‌تر هستند. توجه داشته باشید از آبیاری بیش از حد خودداری کنید زیرا ممکن است باعث پوسیدگی ریشه‌ها و مشکلات دیگری شود.

مراقبت از بیماری‌ها و آفات ها

خیار به بیماری‌های قارچی و ویروسی مانند: سفیدک پودری، بوته میری و ویروس موزاییک حساس است. برای جلوگیری از شیوع این بیماری‌ها، به‌طور منظم بوته‌ها را بررسی کنید و در صورت لزوم از قارچ‌کش‌ها استفاده کنید. همچنین از به‌کارگیری روش‌های پیشگیری مانند تهویه مناسب و حفظ فاصله بین بوته‌ها برای کاهش رطوبت زیاد و خطر بیماری‌ها استفاده کنید.
کنترل آفات، یکی دیگر از مسائل مهم در کاشت خیار است. از جمله آفات رایج می‌توان به مگس سفید، تریپس و شته‌ها اشاره کرد. برای مقابله با این آفات، روش‌های طبیعی مانند استفاده از حشرات مفید و یا سموم مناسب می‌تواند مفید باشد.

گرده‌افشانی

برای رشد و تولید میوه، بوته‌های خیار نیاز به گرده‌افشانی دارند. خیار گل‌های نر و ماده دارند و برای تولید میوه، گرده از گل‌های نر باید به گل‌های ماده منتقل شود. زنبورها و حشرات گرده‌افشان‌، این وظیفه را انجام می‌دهند. در صورت عدم دسترسی به گرده‌افشان‌های طبیعی، می‌توانید از روش‌های دستی برای گرده‌افشانی استفاده کنید.

کود‌دهی منظم

برای رشد بهتر خیار، در مرحله رشد از کودهای نیتروژن‌دار و پس از گل‌دهی از کودهای پتاسیم و فسفر استفاده کنید تا گیاه پربار و باکیفیت‌تری داشته باشید.

کاشت خیار در یک کلام

همانطور که گفتیم خیار یکی از محصولات محبوب میان کشاورزان است و کاشت آن به دو صورت گلخانه‌ای و فضای باز انجام می‌گیرد. کاشت خیار با انتخاب بذر‌های با‌کیفیت، فرآهم کردن شرایط محیطی مناسب، استفاده از تکنیک‌های تغذیه‌ای و مراقبت می‌تواند محصولات پر‌بار و بسیاری برای شما به همراه داشته باشد.

اگر برای انتخاب بذر، کود، سم نیاز به مشاوره دارید؛ پیشنهاد می‌کنیم با متخصصان مزرعه دانش  از طریق شماره‌های درج شده در سایت مشاوره رایگان داشته باشید. همچنین می‌توانید از در واتساپ پیام دهید.

سوالات متداول

+ بهترین روش کاشت خیار در زمین کشاورزی چیست؟

کاشت به‌صورت خطی یا داربستی با رعایت فاصله مناسب بین بوته‌ها بهترین روش برای افزایش عملکرد و کاهش بیماری‌هاست.

+ میزان برداشت خیار زمینی در هکتار چقدر است؟

در شرایط مناسب، عملکرد خیار زمینی بین ۳۰ تا ۵۰ تن در هکتار است.

+ زمان کاشت خیار بهاره چه زمانی است؟

اوایل بهار، پس از رفع خطر سرمازدگی و بهتر شدن دمای خاک

+ زمان کاشت خیار در تابستان در مناطق گرمسیر به چه صورت است؟

در مناطق گرمسیر، از اواخر بهار تا اوایل تابستان است.

+ زمان کاشت خیار در تابستان در مناطق سردسیر به چه صورت است؟

در مناطق سردسیر از اوایل خرداد تا اوایل تیر بهترین زمان برای کاشت خیار است.

+ زمان کاشت خیار پاییزه چه زمانی است؟

به جز مناطق گرمسیر، کاشت خیار تنها در گلخانه امکان‌پذیر است.

+ کاشت خیار زمینی به چه صورت است؟

با شخم‌زنی، اصلاح خاک، کاشت بذر در ردیف‌های منظم و آبیاری پیوسته انجام می‌شود

+ کاشت خیار در باغچه امکان‌پذیر است؟

بله، با تأمین نور کافی، خاک حاصلخیز و آبیاری منظم می‌توان خیار را در باغچه نیز پرورش داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی برای شما

دسته‌های محصولات

جدیدترین محصولات

سبد خرید
logo

الان در دفتر هستیم

به زودی با شما تماس می گیریم!

پست الکترونیکی

info@daneshfarm.com

مشاوره تلفنی رایگان

همین الان، اطلاعات تماس خود را وارد نمایید.