logo

3 روش کاربردی کنترل کرم خوشه خوار انگور

راههای مبارزه با کرم خوشه­ خوار انگور

کرم خوشه خوار انگور ، این آفت مضر که می‌تواند به شدت به محصول آسیب بزند، با سه رویکرد اصلی قابل مقابله است: کنترل زراعی و مکانیکی، کنترل بیولوژیکی، و کنترل شیمیایی. هر یک از این روش‌ها به طور خاص برای کاهش جمعیت آفت و جلوگیری از خسارت به انگورها طراحی شده‌اند. در این مقاله، هر کدام از این روش ها را به تفصیل توضیح خواهیم داد.

كنترل زراعی و مكانیكی

برای جلوگیری از خسارت کرم انگور، از ارقامی كه خوشه متراكم ندارند استفاده کنید. تاکستان ها را به صورت ردیفی و به روش داربستی کشت کنید. به منظور جلوگیری از تجمع شاخه های اضافی، باغ را هرس کنید. همچنین با استفاده از شخم عمیق و یخ آب زمستانه، میتوانید شفیره های زمستان ­گذران را از بین ببرید. سوزاندن علف های هرز و برگ های خشك در پاییز نیز توصیه می شود. علاوه بر این، برای جلوگیری از خسارت کرم خوشه ­خوار، پرندگان و سرمازدگی، خوشه ها را داخل کیسه قرار دهید.

کنترل زراعی و مکانیکی آفات کرم خوشه­ خوار انگور

کنترل زراعی و مکانیکی

كنترل بیولوژیكی

برای کنترل کرم خوشه خوار انگور به روش بیولوژیک، از باکتری Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki با نسبت 2 در هزار، جهت كنترل لاروهای سنین پایین استفاده کنید. این باکتری نوعی مادۀ شیمیایی تولید می کند که موجب مختل شدن سلول های روده حشرات می شود.

 

كنترل شیمیایی

كارآمدترین و موثرترین راه برای تعیین زمان سمپاشی، محاسبه مجموع دماهای روزانه موثر لارو سن 1 است كه در بسیاری از كشورها انجام می‌شود در ارقام زودرس (مانند یاقوتی که از نسل دوم آفت در امان است)، ضرورتی برای مبارزه وجود ندارد. برای ارقامی که از اواسط تیرماه تا اواسط مرداد ماه به بازار می‌­آیند نیز یک بار سمپاشی کفایت می کند. برای ارقام دیررس (مانند فخری و صاحبی) که از اواخر مرداد به بعد به بازار می آیند، نوبت اول در اواسط تیر ماه و نوبت دوم در اواسط مرداد ماه، در صورت ضرورت مبارزه انجام دهید.

سموم شیمیایی رایج برای کرم خوشه خوار انگور

سم کرم خوشه خوار انگور باید دارای ترکیباتی با اثر بخشی بالا و عملکردهای متفاوت باشد. انواع آفتکش های سیستمیک، تماسی و گوارشی در بازار وجود دارد که هر کدام به شیوه ای متفاوت به کنترل کرم درخت انگور می پردازند. آفتکش های سیستمیک، توسط گیاه جذب شده و  وارد سیستم عروقی آن شده و به سراسر بافت های گیاه منتقل می شوند. آفتکش های تماسی، مستقیماً بر روی سطح گیاه اسپری می شوند و با تماس مستقیم با آفات، باعث کشته شدن آن ها می شوند.

در حالی که آفتکش های گوارشی، به طور خاص بر سیستم گوارشی آفات اثر می گذارند. این مواد معمولاً در درون گیاهان یا خاک به کار می روند و وقتی آفات آنها را می خورند، به دلیل اثرات سمی، از بین می روند. در ادامه به معرفی تعدادی از این آفت کش ها و روش از بین بردن کرم درخت انگور می پردازیم.

 

سموم شیمیایی رایج برای کرم خوشه خوار انگور 

کرم خوشه خوار انگور

حشره کش لوفوکس

لوفوکس حاوی دو ماده موثره فنوکسی کارب و لوفنورون میباشد و با دو نحوه اثر تماسی و گوارشی، قادر به کنترل مراحل مختلف زندگی آفت شامل تخم، لارو و حشره بالغ میباشد. لوفوکس، برای کنترل کرم خوشه خوار انگور، به میزان 300 میلی لیتر در هزار لیتر آب، توصیه میشود. این سم، تولید شرکت سینجنتا سوئیس است. مطابق گزارش های Frost و Sullivan در سال 2023، شرکت سینجنتا، چهارمین تولید کننده برتر سموم کشاورزی در جهان است.

سم تری کلرفن ( دیپترکس )

تری کلرفن

این سم علیه حشرات سفیده کلم، کرم قوزه، کرم خوشه خوار، سن های زیان آور، حشرات پوست خوار، انواع مگس های خسارت زا، حشرات پوست خوار و بسیار دیگری از حشرات، استفاده می شود.  برای استفاده از این حشره کش به میزان 1 تا 5/1 لیتر در هزار توصیه میشود.

حشره کش پروکلیم فیت یو وی

نسل جدیدی از پروکلیم فیت میباشد که مخلوطى از دو حشره کش قوى و بسیار مهلک برای آفات است. این ترکیب به مواد موثره پروکلیم فیت یو وی، فرصت بیشتری برای نفوذ به درون برگ ها داده و میزان اثر در تمام گیاه را بهبود میبخشد. به میزان 75 گرم در هزار لیتر آب توصیه میشود.

حشره کش فوزالون

سم فوزالون حشره کش و کنه‌کش تماسی و گوارشی است و به میزان 5/1 لیتر در هزار لیتر آب توصیه میشود.

حشره کش آوانت اکسترا رها اندیش

آوانت اکسترا رها اندیش

آوانت مخلوطی از دو حشره کش ایندوکسارب و امامکتین بنزوات است. یک حشره کش تماسی و گوارشی، بسیار قوی و کار آمده که به عنوان یک سلاح موثر در مبارزه با کرم خوشه خوار انگور به کار میرود.

حشره کش اسپینوساد (اسپانسر)

روی مراحل مختلف زندگی حشره شامل تخم، لارو و بالغ در محصولات مختلف اثر میگذارد. سیستم عصبی حشره را مورد حمله قرار می دهد و باعث انقباضات ماهیچه ای غیر ارادی، تشنج، فلج شدن و مرگ آفت می گردد. به میزان 250 میلی لیتر در هزار لیتر آب توصیه میشود.

استامی پرید Acetamiprid

حشره کش استامی پراید (موسپیلان)

استامی پراید دارای خاصیت سیستمیک، تماسی و گوارشی است. برای کنترل بسیاری از آفات در محصولات کشاورزی و باغی به ویژه کرم خوشه خوار انگور به کار می‌رود. با جذب از طریق برگ گیاه، منتشر شده و در عملکرد گیرنده‌های عصبی حشرات، اختلال ایجاد می کند.

 

حشره کش کراوون (کلرفناپیر)

حشره کش کراوون ای مبارزه با بسیاری از حشرات و کنه ها به ویژه آفاتی که به حشره کش های کاربامات، پیروتروئید و ارگانوفسفات مقاوم هستند، کاربرد دارد. به میزان 150 میلی لیتر در هزار لیتر آب توصیه میشود.

حشره کش امامکتین بنزوات

امامکتین یک ماده فعال سیستمیک است که خواص گوارشی و تماسی دارد. میزان مصرف این سم، 300 میلی لیتر در هزار لیتر آب می باشد.

سایپرمترین نیم کیلویی گل سم

حشره کش سایپرمترین

سایپرمترین حشره ­کش غیر سیستمیک، گوارشی و تماسی با ماندگاری زیاد روی گیاه است.  به دلیل خاصیت دورکنندگی و ضد تغذیه ای و همچنین دارای دوام طولانی مدت بر روی انگور، بهتر است در مراحل اولیه مبارزه با کرم خوشه خوار مورد استفاده قرار گیرد.

حشره کش توکسی فن

از توکسی فن نیز به عنوان سم کرم خوشه خوار انگور به میزان750  میلی لیتر در هزار استفاده میشود.

حشره کش افوریا

افوریا سیستمیک و دارای خاصیت گوارشی و تماسی است، همزمان تمام آفات مکنده و جونده را کنترل می کند. به میزان 500 میلی لیتر در هزار توصیه میشود.

همین حالا خرید کنید
گوگرد پاشی برای کنترل کرم خوشه­ خوار انگور

نحوه گوگرد پاشی

آیا استفاده از گوگرد برای کنترل کرم خوشه­ خوار انگور موثر است؟

استفاده از گوگرد، موجب دفع آفات انگور و همچنین کنترل بیماری سفیدک پودری می‌­شود. طبق تحقیقات گزارش شده استفاده از گوگرد توانسته تا 85 درصد آفت کرم خوشه ­خوار را کنترل کرده و از بروز خسارت‌های بالا به تاکستان ها جلوگیری کند. بایستی توجه داشت که مصرف بیش از حد سموم گوگردی، در زمان گرمی هوا، سبب پوسیدن حبه ها می شود.

نحوه گوگرد پاشی انگور

برای گوگرد پاشی انگور باید از گوگرد میکرونیزه پالایشگاهی با خلوص بالای 95 درصد و مش 200 یا ریزتر استفاده نمود. نحوه گوگرد پاشی انگور نیز به این شکل است که در مرحله اول، باید پس از مشاهده رویش جوانه و برگ ها بر روی ساقه ها، میزان 150 گرم پودر گوگرد میکرونیزه را برای هر 100 متر مربع انگور کاری با استفاده از گردپاش استفاده کرد.

سعی کنید تمام بخش ها را به خوبی پوشش دهید. مرحله دوم گوگرد پاشی بعد از ریختن گل هاست که این بار باید میزان گوگرد پودری را تا 250 گرم افزایش دهید. آخرین مرحله گوگرد پاشی درخت انگور، پس از آن است که غوره ها تا حدودی رشد کرده اند. در این مرحله مقدار مصرف را تا 400 گرم افزایش دهید.

روش های کاربردی کنترل کرم خوشه خوار انگور

مراحل چرخه زندگی کرم خوشه خوار انگور

چرخه زندگی کرم خوشه خوار انگور

اطلاع از مراحل چرخه زندگی آفت و شیوه خسارت کرم خوشه خوار انگور، به تشخیص زمان مبارزه با این آفت، کمک می کند. این آفت پلی فاژ هست و دو تا چهار نسل در سال تولید می کنند. لاروها روی بیش از 30 گیاه مختلف رشد می کنند، اما انگور منبع مهم و مستمری را از بهار تا پاییز فراهم می کند و اجازه می دهد سطح جمعیت بالایی ایجاد شود.

به طوریکه می تواند به بیش از 15 تا 30 لارو در هر خوشه انگور، در برخی مناطق برسد.این آفت، زمستان را به صورت شفیره در زیر پوست درخت انگور یا داخل خوشه های انگور برداشت نشده می گذراند و سپس حشره بالغ در اوایل بهار بیرون می آید.

نتیجه گیری

به طور کلی، کنترل کرم خوشه خوار انگور، یک چالش مهم برای کشاورزان است که نیازمند رویکردی چندگانه شامل کنترل زراعی، بیولوژیکی و شیمیایی است. استفاده از سموم مختلف مانند سایپرمترین و گوگرد در کنار روش های بیولوژیکی و زراعی، می تواند به طور مؤثری خسارات این آفت را کاهش دهد. انتخاب زمان مناسب برای سمپاشی و دقت در استفاده از سموم، به ویژه در برابر اثرات جانبی احتمالی، کلید موفقیت در حفظ سلامت و بهره وری تاکستان ها است. برای اطلاع از زمان و میزان مصرف سموم جدید به فروشگاه آنلاین مزرعه دانش مراجعه بنمائید.

سوالات متداول

+ بهترین سم کرم خوشه خوار انگور چیست؟

حشره کش هایی مثل افوریا، آکتارا، پروکلیم فیت و اگریفلکس، از جمله سموم جدید و موثری هستند که در بازار ایران موجودند.

+ بهترین زمان مبارزه با کرم خوشه خوار انگور چیست؟

سمپاشی علیه این آفت باید در سه مرحله انجام شود. مرحله ی اول، زمانی که  درخت در مرحله غنچه دهی است و هنوز گل ها باز نشده اند. مرحله ی دوم  در زمان تشکیل شدن غوره های انگور است. مرحله ی سوم نیز زمانی است که میوه در حال پر شدن و رسیدن هستند.

17 دیدگاه در “3 روش کاربردی کنترل کرم خوشه خوار انگور

  1. سلام
    وقتی گوگردی پاشی 85 درصد جلو کرم خوشه خوار را میگیرد ، چرا انواع سم را در باغ استفاده کرد که باعث لطمه به میکرو ارگانیسم های طبیعی خاک شود به این بهانه که بالای 90 درصد کارایی دارند؟! بهتر نیست که گوگرد برای مبارزه با کرم خوشه خوار بکار بگیریم چون گوگرد طبیعی است و مثل سموم ضرر ندارد.
    با تشکر از راهنمایی و اطلاعات

    • سلام قطعا نمیتوان گفت که گوگردپاشی تا ۸۵درصد کرم خوشه خوار انگور را کنترل میکند.
      گوگرد فقط به دلیل بویی که دارد مانع از تخمگذاری کمتر حشرات در باغ می شود
      و به دلیل خاصیت قارچکشی برای مبارزه با سفیدک سطحی مناسب است

      • استفاده از گوگرد وقتی برگ و غوره استفاده میشود توصیه نمیشود. گوگرد فقط در ابتدای فصل در زمان رویش جوانه قابل توصیه است

      • گوگرد کرم خوشه خوار را کنترل نمیکند، بلکه به دلیل بویی که دارد برای دور کردن حشرات بالغ آن موثر است.

  2. سلام خدمت مهندسین محترم
    برای کرم خوشه خوار انگور سم نوبت اول را سرموقع که از طرف جهاد کشاورزی اعلام شده بود زده شد ولی از نوبت دوم حدود ۱۲روز میگذره و ما هنوز فرصت نکردیم سمپاشی کنیم.بنظر شما بعد این مدت الان هم موثر هستش یا نه؟
    نوبت سوم هم حدود ۳۱تیرماه هستش

    • برای کرم خوشه خوار انگور باغ را پایش کنید و خوشه های انگور را به دقت بررسی کنید، اگر علایمی از آلودگی کرم‌خوشه خوار می بینید حتما سمپاشی انجام دهید.

  3. سلام با توجه به تجربيات استفاده از گوگرد كه بنده جهت سفيدك در سه نوبت استفاده ميكنم اما الام كرم خوشه خوار انگور كه يك نوبت سمپاشي با ديازينون هم انجام شده هيچ تاثيري نداشته وكل محصول يه جورايي بلااستفاده شده است.

      • با سلام
        از نظر علمی و فنی اختلاط این سموم اشتباه است و میتواند منجر به ایجاد نتایج نامطلوبی شود. اما ما بارها دیدیم که متاسفانه کشاورزان این عمل را انجام می دهند. اگر قصد انجام چنین کاری با مسئولیت خودتان را دارید لطفا از یک اسیدآمینه هم استفاده کنید تا اثرات منفی احتمالی بر روی گیاه تا حدی کمتر شود. همچنین درصورتیکه که علاقمندید بدانید چه سمومی قابلیت اختلاط دارند به مقاله ی با عنوان “کود و سم را مخلوط کنیم؟” در سایت مزرعه دانش مراجعه فرمائید.

        • ممنون،واگربخام جداگونه استفاده کنم ،کدامیک اول و بعد غز چند روز دومی سمپاشی بشه؟؟
          ممنون میشم اگه جوابمو بدید

          • با سلام اگر علائم سفیدک پودری را بیشتر مشاهده میکنید ابتدا توپاس را مصرف کنید و سه روز بعد هم سایپرمترین را استفاده کنید. اما اگر جمعیت آفات خیلی زیاد هست ابتدا سایپرمترین و سپس 3 روز بعد توپاس را مصرف کنید. در نهایت هم محلولپاشی اسیدآمینه یا محلول گروس میکسچر نوتری تک که ترکیبی از جلبک دریاییف اسید آمینه، فولویک اسید و … است میتواند کمک شایانی به رشد و شادابی و افزایش عملکرد محصول شما کند. موفق باشید

    • با سلام
      از نظر علمی و فنی اختلاط ترکیبات گوگردی و مسی با سایر مواد شیمیایی اشتباه است و میتواند منجر به ایجاد نتایج نامطلوبی شود. اما ما بارها دیدیم که متاسفانه کشاورزان این عمل را انجام می دهند. درصورتیکه که علاقمندید بدانید چه سموم یا کودهایی قابلیت اختلاط دارند به مقاله ی با عنوان “کود و سم را مخلوط کنیم؟” در سایت مزرعه دانش مراجعه فرمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

مطالب پیشنهادی برای شما

دسته‌های محصولات

جدیدترین محصولات

مرجع مشاوره و خرید نهاده های کشاورزی با بیش از 50 سال سابقه تهیه و عرضه محصولات و همکاری با معتبرترین شرکت های دنیا.

راه های ارتباطی

info@daneshfarm.com

شعبه ۲: فارس- شیراز - خیابان فردوسی

شعبه ۱: فارس - کازرون - خیابان ابوذر

مجوز ها

سبد خرید
logo

الان در دفتر هستیم

به زودی با شما تماس می گیریم!

پست الکترونیکی

info@daneshfarm.com

مشاوره تلفنی رایگان

همین الان، اطلاعات تماس خود را وارد نمایید.

جهت دانلود PDF کلیک کنید