logo

زنگ زرد گندم و راه های مبارزه با آن

زنگ زرد گندم مهمترین بیماری ایران

یکی از تهدیدات جدی در زمینه کشاورزی و مخصوصاً در کشت‌های غلات، بیماری زنگ زرد یا زنگ نواری گندم است. این بیماری که به علت افزایش رطوبت هوا و بارندگی‌های بهاری ظاهر می‌شود، علاوه بر گندم، به جو، چاودار و یولاف و حتی بسیاری از علف‌های هرز خانواده گندمیان حمله می‌کند. این بیماری می‌تواند خسارت جبران‌ناپذیری به محصول کشاورزان و به مصرف‌کنندگان وارد کند.

در این مقاله، ما به بررسی علائم و راهکارهای مبارزه با بیماری زنگ زرد در کشت‌های غلات می‌پردازیم. همچنین، انواع سمومی که برای مبارزه با این بیماری موثر هستند را نیز مورد بررسی قرار می‌دهیم.

یکی از روش‌های موثر در مبارزه با زنگ زرد، استفاده از ارقام مقاوم است. انتخاب ارقامی که توانایی مقاومت در برابر نژادهای فیزیولوژیک جدید زنگ‌ها را دارند، می‌تواند کمک زیادی به کشاورزان کند. همچنین، انجام اقداماتی مانند پرهیز از مصرف بیش‌ازاندازه کودهای ازته، کاهش دفعات آبیاری، و مبارزه با علف‌های هرز نیز می‌تواند در کنترل زنگ زرد گندم مؤثر باشد.

در این راه، می‌توان از سمومی مانند “آرتئا”، “آمیستار اکسترا”، “تیلت” و “اینوور” بهره گرفت. این سموم می‌توانند در کنترل زنگ زرد مؤثر باشند و به کشاورزان کمک کنند تا محصولات خود را از خسارات این بیماری حفظ کنند.

یکی از مهم‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری‌های قارچی غلات زنگ زرد یا زنگ نواری گندم است که علاوه بر گندم به جو، چاودار و یولاف و حتی بسیاری از علف‌های هرز خانواده گندمیان حمله می‌کند. زنگ زرد گندم در صورت وجود شرایط مساعد آب و هوایی مثل بارندگی‌ها و افزایش رطوبت هوا در بهار زودتر از زنگ قهوه‌ای و سیاه (زنگ برگ و ساقه) بر روی ارقام حساس ظهور پیدا می‌کند و در صورت آلودگی شدید می‌تواند خسارت جبران ناپذیری را برروی کمیت و کیفیت محصول ازطریق کاهش تعداد دانه در سنبله، کاهش وزن هزار دانه و چروکیدگی دانه گذارد.

علائم زنگ زرد گندم به این صورت است که در روی برگ‌های جوان ابتدا یک سری جوش‌ها و یا تاول‌هایی به رنگ زرد و یا نارنجی تشکیل می‌شود که پس از پیوستن این جوش‌ها، نوارهایی در امتداد رگبرگ‌ها ظاهر می‌شود.

زنگ زرد گندم

چگونه با زنگ زرد گندم مبارزه کنیم؟

برای مبارزه با بیماری زنگ زرد گندم، می‌توان از چند روش مؤثر استفاده کرد. در ادامه به توصیه‌هایی که می‌تواند به کشاورزان کمک کند تا با این بیماری مبارزه کنند، اشاره می‌کنم:

استفاده از ارقام مقاوم: یکی از راه‌های اصلی کنترل زنگ زرد استفاده از ارقام مقاوم است. این ارقام می‌توانند توانایی مقاومت در برابر نژادهای فیزیولوژیک جدید زنگ‌ها را داشته باشند و از خسارات احتمالی جلوگیری کنند.

مدیریت کوددهی: پرهیز از مصرف بیش‌ازاندازه کودهای ازته و استفاده از کودهای ازته بصورت سرک می‌تواند به کنترل این بیماری کمک کند. مدیریت صحیح کوددهی می‌تواند رشد سریع و غیرطبیعی گیاهان را کنترل کرده و زمین‌ها را از شرایط مساعد برای گسترش بیماری زنگ زرد گندم محروم کند.

کنترل رطوبت: کاهش دفعات آبیاری و مدیریت مناسب رطوبت می‌تواند به کنترل این بیماری کمک کند. ایجاد محیط خشکی که برای گسترش قارچ زنگ زرد نامطلوب است، می‌تواند از گسترش این بیماری جلوگیری کند.

مدیریت تراکم کاشت: کاشت مناسب و مدیریت تراکم کاشت نیز می‌تواند در کنترل این بیماری موثر باشد. کاشت متراکم می‌تواند باعث افزایش رطوبت و محیط مساعد برای گسترش قارچ شود. از این رو، رعایت تراکم مناسب برای کاشت گندم ضروری است.

مبارزه با علف‌های هرز: کنترل و مدیریت دقیق علف‌های هرز داخل مزرعه و حاشیه آن نیز می‌تواند به کنترل بیماری زنگ زرد گندم کمک کند. علف‌های هرز می‌توانند منشأ انتقال این بیماری باشند، بنابراین کنترل آنها ضروری است.

فروشگاه اینترنتی مزرعه دانش، با بیش از 50 سال سابقیه درخشان، فعالیت در حوزه تامین و فروش انواع سم، کود و بذر، افتخار دارد تمامی محصولات مورد نیاز کشاورزان اعم از انواع بذر ، سم کشاورزی، کود های پر مصرف و کود های ریز مغذی، ابزار و ادوات کشاورزی را از بهترین برند های ایرانی و خارجی تامین کرده و در اختیار این عزیزان قرار دهد. همچنین ما از برترین متخصصان و مهندسان گیاه پزشکی سراسر کشور دعوت کرده ایم تا با حضورشان در مجموعه ما، پاسخ گوی سوالات و مشکلات کشاورزان و باغبانان عزیز باشد.

شما میتوانید با استفاده از شماره های تماس موجود در وب سایت و یا مراجعه حضوری به فروشگاه های ما در شهر شیراز و کازرون، مشکلات خود را مطرح کرده و بهترین مشاوره را دریافت کنید.

 چه سمومی برای مبارزه با زنگ زرد موثر هستند؟

زنگ زرد توسط قارچ Puccinia striiformis f.sp. ایجاد می شود و خسارت سنگینی را در تولید گندم در دنیا موجب می شود.

شرایط مساعد رشد زنگ زرد

دمای هوای بین ۸ تا ۱۳ درجه سانتیگراد برای جوانه زنی و نفوذ اسپورهای قارچ و دمای بین ۱۲ الی ۱۵ درجه برای توسعه قارچ ایده آل می باشد همچنین رطوبت آزاد بر روی سطح برگ لازمه جوانه زنی اسپورهای قارچ می باشد.

استفاده نابهنگام از عنصر نیتروژن موجب تشدید بیماری می شود، همچنین اپیدمی میتواند با سرعت بالا طی یک هفته با توسعه آلودگی و دمای بالا بین ۲۰ الی ۲۵ درجه ایجاد شود.

پراکندگی بیماری زنگ زرد گندم در تمام جهان در مناطق سرد یا معتدل سرد و مناطق کوهستانی دیده می شود و در آفریقای شرقی – غرب آسیا و اروپا بیبشتر از بقیه مناطق شایع است و در ایران نیز در استان هایی نظیر آذربایجان شرقی و غربی – اردبیل – اصفان – فارس – قزوین – قم – کرمان – چهرمحال و بختیاری – خراسان شمالی و جنوبی و رضوی – سمنان – کهکیلویه و بویر احمد و گلستان و.. گزارش شده است.

2 دیدگاه در “زنگ زرد گندم و راه های مبارزه با آن

    • سلام جناب سهرابی. میتونید از همین وب سایت استفاده کنید و محصولات مورد نیازتون رو خریداری کنید. همچنین اگر با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید، کارشناسان ما پاسخگوی شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

مطالب پیشنهادی برای شما

دسته‌های محصولات

جدیدترین محصولات

مرجع مشاوره و خرید نهاده های کشاورزی با بیش از 50 سال سابقه تهیه و عرضه محصولات و همکاری با معتبرترین شرکت های دنیا.

راه های ارتباطی

info@daneshfarm.com

شعبه ۲: فارس- شیراز - خیابان فردوسی

شعبه ۱: فارس - کازرون - خیابان ابوذر

مجوز ها

سبد خرید

جهت دانلود PDF کلیک کنید